torsdag 14 juni 2007

CIRKUS - MÄNNISKANS NÖJE VS.DJURENS MARDRÖM



Cirkus marknadsförs som underhållning. Men bakom skratten och applåderna finns en grym verklighet som är lätt att inse: själva grundidén är ju att få djuren att göra saker de normalt inte gör!


Det är lätt att vilja tro att djuren lärt sig sina konster genom belöningar. Men den mörka sanningen är den att oftast har de lärt sig det de kan genom fruktan för bestraffning!

Cirkus är en grov kränkning av djuren. Föreställning efter föreställning måste de utföra cirkusnummer som människor tycker är underhållande. De fraktas runt från ort till ort och tvingas tillbringa största delen av sina liv instängda i mycket trånga utrymmen, och vissa är dessutom fastkedjade, mellan uppträdandena.
Många av de cirkusar som turnerar i vårt land köper in nummer (djur med sina ägare/dressörer) från andra länder. Det är alltså inte självklart att djuren ens tillhör den cirkus de turnerar med. Vi har ingen kännedom om hur djuren från andra länder dresseras och vilka metoder man tillåter eller använder sig av i dessa länder. Dessutom är det sannolikt att djuren turnerar i andra delar av världen när de inte är på svensk mark och kanske de därför aldrig har några andhämtningspauser från cirkuslivet.

Det finns djurfria cirkusar som inte medverkar till djurförtrycket. För djurens skull – stöd
dem istället för att gå på cirkusar med djur!

För mera info. om cirkusar, besök:
http://www.cirkusutandjur.com/


Inga kommentarer: