torsdag 14 juni 2007

Varför inte äta djur?

*Djuren behandlas fruktansvärt, även i det bedårade moralparadiset Sverige. Detta vet många inte om, eftersom de flesta djur hålls inspärrade bakom stora väggar, som vi inte kan se in i. Men jag brukar ofta undra…om uppfödarnas ställen haft glasväggar…hur många skulle äta kött då? För att inte tala om ifall slakterierna hade haft det!… -Sörgårdsidyllen är en lögn, det är dags att vakna.

*De andra djuren kan liksom vi känna smärta och välbefinnande. Djuren finns inte till för att vi människor ska utnyttja, plåga och döda dem. De finns till för sin egen skull. Att en individ har svans, eller inte kan prata människospråk, eller inte bryr sig om människokultur, ger inte en svanslös, människospråkstalande individ med kulturintresse rätt att förtrycka denna.

*Köttkonsumtionen orsakar miljöförstörelse! Kväveutsläpp som övergödslar skog och vatten, skogsskövling, metangasutsläpp som bidrar till växthuseffekten och förstör ozonlagret. Dessutom går stora mängder vatten, energi och mark åt för att föda upp djur.

*Människor svälter i 3:e världen, samtidigt som vi föder upp djur för att äta dem. Om grödorna blev människoföda direkt, istället för att gå genom djur som sedan dödas och äts, skulle maten räcka till att mätta fler.

*Vi människodjur behöver inte äta andra djur för att överleva. Vi klarar oss lika bra, och tom. bättre, på en allsidig vegansk kost.

75 miljoner offer för köttindustrin
I Sverige slaktas varje år ca 75 miljoner djur. De vanligaste djurslagen är höns, grisar och kor, men även hästar, strutsar, kalkoner, gäss, ankor, getter, får, renar och hjortar slutar sina liv på slakterier för att till sist bli människoföda. Tillkommer gör åtskilliga fiskar och cirka en och en halv miljon vilda djur som blivit offer för de svenska jägarna. Dessutom importeras kött av såväl grisar och kor som mer exotiska djur som kängurur, alligatorer och grodor, från andra länder.

Grisar
Grisar som föds upp för att bli kött åt oss människor lever inomhus i stora, bullriga och dammiga stallar. De lever på mycket begränsade ytor; hundrakilos grisar har knappt en kvadratmeter var att röra sig på, och har mycket liten stimulans. På grund av att grisarna inte får upplopp för sina naturliga beteenden, utvecklar de beteendestörningar som att bita på järnrören och på varandras svansar. De kan också lätt bli stressade och få magsår och lunginflammation.

När grisarna förs till slakt är oftast den första, och enda, gången de får uppleva dagsljus.


Kor
Det är bara under sommartid, dvs 2-4 månader per år, som korna får gå ute på bete, och dessutom gäller inte lagen om sommarbete alla kor… Kalvar under sex månader ställs utanför, och likaså tjurar som aldrig får komma utanför stallet. Dessutom kan bönderna få dispens från kravet även för övriga kor.
Under resterande tid, dvs. 8-10 månader, står mer än 80 procent av alla kor i Sverige uppbundna i en båspall av betong! Detta gäller även KRAV-korna.

Höns
Över 85 procent av hönsen inom äggindustrin lever fortfarande tätt ihop-packade i trånga burar!

Vid uppfödningen av värphöns föds ungefär lika många tuppkycklingar som hönkycklingar. Men tuppkycklingarna behövs inte i äggindustrin, och är inte lönsamma att föda upp för köttets skull heller. Därför dödas de som nykläckta genom gasning eller genom att malas ner levande för att användas till exempel som minkfoder.

2 kommentarer:

Frida sa...

fyfan vad sjukt, jag blir så sjukt besviken när jag läser sånt här. Om djuren, hur dom lever sitt liv innan dom hamnar på en tallrik. Jag är själv vegeterian och tkr det är helt sjukt. Vet inte ens om jag vågar tro på det, är det sant?

Unknown sa...

Fy fasen vilka sjuka människor det finns.